BILDERS FOLLY

Voor het pleintje aan de Baakse Beek in het centrum van Vorden is door de Vordense kunstenaar Floris Brasser een kunstobject ontworpen getiteld de Bilders Folly. Het idee voor de Bilders Folly is ontstaan uit de samenwerking van de Bilderswerkgroep met Stichting KunstInVorden.

De Bilders Folly van Floris Brasser bestaat uit vijf op een bijzondere wijze met elkaar verbonden verticale stammen. Het bouwwerk biedt de wandelaar een plek tot bezinning, om uit te rusten en te genieten van het beekdal. Voor jong en oud een betekenisvolle ontmoetingsplek. U vindt het kunstwerk bij het Komvonder, bij de vroegere bleek en met zicht op de kerk van Vorden. Het staat hier op een kruispunt van paden en Floris Brasser speelt in zijn ontwerp met de richtingen van het kruispunt. Van welke kant de wandelaar ook komt; de Bilders Folly biedt telkens een andere aanblik.

De folly verwijst naar de landschapschilder Johannes Warnardus Bilders die tussen 1868 en 1878 in Vorden vele prachtige schilderijen en tekeningen maakte. De in zijn tijd vooraanstaande schilder en pur sang romanticus had een voorliefde voor oud geboomte: voor hem waren oude majestueuze bomen bij uitstek een uitdrukking van de vergankelijkheid. De Bilders Folly verbeeldt op een eigentijdse wijze de beleving die Bilders 150 jaar geleden in het beekdal onderging.

FLORIS BRASSER

JOHANNES WARNARDUS BILDERS

De Vordense kunstenaar Floris Brasser heeft werk gerealiseerd in binnen- en buitenland. Hij maakt figuratieve, abstracte en interactieve beelden. Over hem schreef kunsthistoricus Jaap Nijstad: 'Zijn kunstenaarschap stoelt op verschillende kwaliteiten. Enerzijds is er het ambacht, in de klassieke zin. Een vakmanschap met techniek en materiaalkennis als duidelijke componenten.  Aan de andere kant is er het autonome, inventieve gedeelte van de kunstenaar pur sang die een volstrekt oorspronkelijke visie laat zien, resulterend in een onmiskenbaar eigen en herkenbaar oeuvre.'

HET BILDERSPAD

De gemeente Bronckhorst is gezegend met prachtige wandelingen. Niet voor niets werd het in 2018 uitgeroepen tot Wandelgemeente van het Jaar. Een nieuwe wandeling over het Bilderspad ontsluit een goed bewaard geheim: het laat het landschap van de Baakse Beek en de fraaie landgoederen van de kastelen Hackfort en Vorden zien door de ogen van de 19e eeuwse landschapschilder Johannes Warnardus Bilders (1811 – 1890). De in die tijd vooraanstaande kunstenaar verbleef in de zomers van 1868 tot 1879 in Vorden en maakte er volgens de kenners zijn mooiste werk. Hij werd in het dal van de Baakse Beek geïnspireerd door de oude bomen, de fraaie waterpartijen en de weelderige natuur.


Deze wandeling neemt u mee langs de plekken waar hij schilderde en tekende. De wandeling is bewegwijzerd, heeft een lengte van bijna 16 kilometer en kent enkele afkortingsmogelijkheden. Op markante plekken staan de door Vordens kunstenaar Floris Brasser ontworpen en in hout uitgevoerde Info-objecten waar informatie gegeven wordt over het werk van de schilder, het landschap en het waterbeheer. Via een QR-code is extra informatie te verkrijgen en zijn de schilderijen te zien die Bilders er maakte.


Via onderstaande buttons komt u direct op de website van het Bilderspad en bij een speciale introductievideo:

OPENING BILDERS FOLLY

Op vrijdag 5 november 2021 vond de opening plaats van de Bilders Folly. In het "Contact" van de week daaropvolgend werd er een uitgebreid artikel gewijd aan de opening van de Bilders Folly. Naar het betreffende artikel

Kijk voor foto's van de opening op deze pagina. Ook van de gezamenlijke wandeling van de sponsoren is vastgelegd. Klik hier om de foto's te zien. Voor het toenmalige persbericht kunt u naar deze pagina.

De kosten voor vervaardiging en plaatsing worden gedragen door crowdfunding en bijdragen van de gemeente Bronckhorst, Provincie Gelderland, Waterschap Rijn en IJssel, Mondriaan Fonds en Stichting Stokroos. De kosten voor het maken van het ontwerp van de Bilders Folly nam Cultuur Oost voor haar rekening.