De eerstvolgende KunstZondagVorden is op 10 september 2023.

Voor actuele informatie KLIK HIER


KunstZondagVorden 11 juni 2023.

Op 11 juni a.s. van 11.00 – 17.00 uur is er weer een KunstZondagVorden. Iedereen is van harte uitgenodigd om zich op deze kunstroute te laten verrassen door intrigerende kunst en vormgeving op bijzondere lokaties. Het is een klein en intiem traject. Daardoor krijg je er uitgebreid de tijd om de kunstwerken te bekijken, te ervaren én te beleven. Het is zelfs mogelijk om een gesprek te voeren met de aanwezige kunstenaars, die ons met hun werken op een andere manier naar de werkelijkheid laten kijken.

Kunst brengt in gesprek, zet aan tot nadenken en heeft, zoals wetenschappelijk bewezen, een positief effect op ons brein!

De volgende galeries en ateliers openen voor u hun deuren en zijn – zoals altijd – herkenbaar aan de KZV-vlag.                                                                                     

 • Atelier Kunst van de Kleur (Aaf Renkema)
 • Atelier Dolm (Harry Wibier)
 • Galerie Agnes Raben
 • Galerie en Atelier Scheltema
 • Godfried Kleinsmann
 • Meta van Arkel (fotografie)
 • Marlies Meenks

 

Nota bene: Dit is na 17 jaar de laatste keer dat Willemijn Colenbrander projectleider is van de KunstZondagVorden. Per 1 juli neemt KZV-deelnemer Harry Wibier haar taken over.           

Voor het gehele persbericht: KLIK HIER


KunstZondagVorden: Iets om weer naar Uit te Kijken

Op 12 maart a.s. van 11.00 – 17.00 uur is het weer KunstZondagVorden. Willemijn Colenbrander, projectleider KZV nodigt iedereen van harte uit zich op deze kunstroute in Vorden-centrum en het buitengebied te laten verrassen door intrigerende kunst en vormgeving op bijzondere lokaties. Een kleine, intieme kunstroute waar KunstZondagVorden voor staat. Neem de tijd om de kunstwerken te bekijken, te ervaren én te beleven en ga in gesprek met de aanwezige kunstenaars, die ons met hun werken op een andere manier naar de werkelijkheid laten kijken.

Kunst brengt in gesprek, zet aan tot nadenken en heeft, zoals wetenschappelijk bewezen, een positief effect op ons brein!

De volgende galeries, ateliers en museum openen voor u hun deuren en zijn – zoals altijd – herkenbaar aan de KZV-vlag.                                                                                      

 • Atelier Kunst van de Kleur (Aaf Renkema)
 • Atelier en Schilderschool Marian Merk
 • Atelier Dolm (Harry Wibier)
 • Galerie Agnes Raben
 • Galerie en Atelier Scheltema
 • Godfried Kleinsmann
 • Meta van Arkel (fotografie)
 • MAS Museum Achterhoekse Schilderkunst
 • Marlies Meenks
 • Stichting De Ezelstal (galerie)                 

Infoblad

Het KZV-Infoblad bevat een routebeschrijving naar de deelnemende locaties, plus een beschrijving van het werk. Vanaf heden gratis af te halen bij VVV Vorden, Dorpsstraat 12. U kunt het Infoblad ook verkrijgen bij de deelnemende galeries/ateliers/museum of kijk op www.kunstzondagvorden.nl

Wat is er te zien?

KunstZondagVorden staat voor een diversiteit aan hedendaagse professionele beeldende kunst en vormgeving en beeldende kunst uit het verleden met kwaliteit.

Atelier “Kunst van de Kleur” van Aaf Renkema. Schilderijen zijn beelden. Een beeld laat toe dat je het in jezelf kunt opnemen en er één mee kunt worden. Dat beeld drukt zich uit in een stemming waar nog geen woorden voor zijn. Laat U verrassen.


KunstZondagVorden 12 juni met waardevolle kijkervaringen!

Op 12 juni a.s. van 11.00 – 17.00 uur is er weer KunstZondagVorden. Willemijn Colenbrander, kunst- en cultuuradviseur en voorzitter van de stichting KunstInVorden nodigt iedereen van harte uit om zich op deze kunstroute in Vorden-centrum en buitengebied te laten verrassen door waardevolle kijkervaringen op het gebied van beeldende kunst en vormgeving uit heden en verleden op bijzondere locaties. Neem de tijd om de kunstwerken nauwkeurig te bekijken, te ervaren én te beleven en ga in gesprek met de aanwezige kunstenaars, die u graag vertellen over hun zoektocht van inspiratie naar creatie.

De volgende galeries, ateliers en museum openen voor u hun deuren en zijn – zoals altijd – herkenbaar aan de KZV-vlag.                               

 • Museum Achterhoekse Schilderkunst
 • Atelier Marian Merk
 • Atelier Dolm (Harry Wibier)
 • Galerie Agnes Raben                                                                                          
 • Atelier Kunst van de Kleur (Aaf Renkema)
 • Meta van Arkel
 • Godfried Kleinsmann
 • De Ezelstal
 • Marlies Meenks
 • Galerie en Atelier Scheltema
 • Riet Rexwinkel


Infoblad

Het KZV-Infoblad bevat een routebeschrijving naar de deelnemende locaties, plus een beschrijving van het werk. Vanaf heden gratis af te halen bij VVV Vorden, Dorpsstraat 12a. U kunt het Infoblad ook verkrijgen bij de deelnemende galeries of kijk op www.kunstinvorden.nl

Wat is er te zien?

KunstZondagVorden staat voor een diversiteit aan hedendaagse professionele beeldende kunst en vormgeving en beeldende kunst uit het verleden met kwaliteit.


Het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst of wel het MAS Vorden wil de relatie die kunstenaars hadden en hebben met de Achterhoek behouden en onder de aandacht brengen. In deze expositie is er werk te zien van Jan Baptista Thate, Annebet Stam en Ingrid Zonneveld. Achterhoekse impressionisten en landschapsschilders en tevens keramiek van Nella Francke.

Marian Merk is schilder in de traditioneel ambachtelijke techniek van het hedendaags realisme. In haar atelier exposeert zij olieverfschilderijen met de thema’s stilleven, portret en landschap. Ook geeft zij les met deze onderwerpen als aandachtspunt. Tijdens de corona lockdown heeft zij het boek geschreven  “Schilderlessen voor thuis”. In dit boek beschrijft zij het maken van kleine stillevens, glas, bloemen, draperie en dieren.

Atelier Dolm van beeldend kunstenaar Harry Wibier.                                      Kunstenaars zijn bewonderaars. Daarom hangt in atelier Dolm ook werk dat is geïnspireerd op de kunst van grote meesters. Verder kun je in atelier Dolm onder andere kijken naar getekende en geschilderde hunebedden in verschillende stijlen met uiteenlopende materialen. Ontdek de oeroude magie in zijn eigentijdse kunst.

In Galerie Agnes Raben is een solo-expositie te zien met draadsculpturen en sieraden van beeldend kunstenaar Karin Kortenhorst.

Zij maakt sieraden, objecten en sculpturen van verschillende soorten metaaldraad, zoals zilver-, aluminium-, ijzer-, messing-, koper- en alpacadraad.

Begrippen als ruimte en grens inspireren de kunstenaar en spelen in haar werk een belangrijke rol: zonder omkadering blijft ruimte immers onwezenlijk.

De magie van de sculpturen van Karin Kortenhorst laat zich moeilijk in woorden vangen. Het gaat om de beleving die de nabijheid van de kijker vergt om de schoonheid en betekenis ervan te kunnen ervaren.

In "Atelier Kunst van de Kleur " van Aaf Renkema is het schilderij een eindproduct van een proces dat zich afspeelt tussen haar en de kleurenwereld.  Bij de kijker ontstaat er iets geheel nieuws. De kijker vormt het beeld tot een eigen beeld. In de schilderijen van Aaf is het mogelijk om dat in alle vrijheid te beleven

In het woonhuis van Meta van Arkel kunt u genieten van haar foto’s met het thema “De Schoonheid van het Verval”.

St. De Ezelstal heeft als missie het beheren en presenteren van haar collectie, bestaande uit werk van kunstenaars uit de 20e eeuw uit de stroming Abstract Expressionisme, voor toekomstige generaties. Op dit moment bestaat de collectie uit werk van drie beeldend kunstenaars: kunstenaarsechtpaar Jan en Jetty Homan en beeldend kunstenaar Gradus Verhaaf. Nu is er in de expositieruimte (een van oorsprong oude ezelstal) een imponerende groepsexpositie van deze drie kunstenaars en uiteraard vindt u hier ook de prachtige recent verschenen biografie van Gradus Verhaaf..

Atelier en galerie Louky Scheltema vindt u in een voormalige school in het buitengebied van Vorden. Ze maakt abstracte en figuratieve objecten in glas, brons en vilt en schilderijen in acryl op canvas of policarbonaat. Rode draad is haar verwondering over de natuur en hoe de natuur zich plooit naar menselijk ingrijpen. Ook houdt zij workshops glasfusion. Koffie, thee en een stuk taart staan klaar, parkeren aan het eind van de eigen weg.


Blikvangers In Beel

In deze editie zijn er, naast het bijzondere werk op elke locatie, drie plekken waar KunstZondagVorden extra uw aandacht op wil vestigen.

Het atelier van schilder Riet Rexwinkel ligt in de historische tuin van Het Wilmerink (1442) een oud landschap en voor haar een grote inspiratiebron aan kleur,vorm, hoogte en diepte, hetgeen ook terugkomt in haar schilderijen. Haar werken ontstaan intuïtief maar ook herinneringen kunnen een uitgangspunt zijn. Beleef de schilderijen én de inspiratiebron van de kunstenaar. Welkom op deze bijzondere plek.

 

Atelier Marlies Meenks (KZV-gastkunstenaar)

In haar atelier in buurtschap Medler vindt u bijzonder vormgegeven hoeden, verrassende papieren boekobjecten en illustraties van haar boek LichaamsFluisteraar. Eenvoud, eigenheid en verschillende technieken.

Houtkunst werkplaats Godfried Kleinsmann (KZV-gastkunstenaar)

Als houtkunstenaar maakt hij enerzijds beelden die de fantasie van de kijker prikkelen en anderzijds beelden die herkenbaar zijn. De natuur is zijn inspiratiebron maar ook het ongeziene!


KunstZondagVorden brengt u Kunst Dichterbij.

Het infoblad en de bijbehorende kaart vinden op de pagina "ACTUEEL"  van deze website.

KunstZondagVorden 13 maart ontdek de beeldtaal!
Op 13 maart a.s. van 11.00 – 17.00 uur is er weer KunstZondagVorden. Willemijn Colenbrander, kunst- en cultuuradviseur en projectleider KZV nodigt iedereen van harte uit zich op deze kunstroute in Vorden-centrum en buitengebied weer te laten verrassen door beeldende kunst en vormgeving uit heden en verleden op bijzondere locaties. Neem de tijd om de kunstwerken nauwkeurig te bekijken, te ervaren én te beleven, kom Dichterbij KUNST en ga in gesprek met de aanwezige kunstenaars, die u graag vertellen over hun zoektocht van inspiratie naar creatie.

                        Leda en de zwaan

De volgende galeries, ateliers en museum openen voor u hun deuren en zijn – zoals altijd – herkenbaar aan de KZV-vlag.                               

 • Museum Achterhoekse Schilderkunst
 • Atelier Marian Merk
 • Atelier Dolm (Harry Wibier)
 • Galerie Agnes Raben                                                                       
 • Atelier Kunst van de Kleur (Aaf Renkema)
 • Meta van Arkel
 • De Ezelstal
 • Galerie en Atelier Scheltema
 • Riet Rexwinkel


Infoblad

Het KZV-Infoblad bevat een routebeschrijving naar de deelnemende locaties, plus een beschrijving van het werk. Vanaf heden gratis af te halen bij VVV Vorden, Dorpsstraat 12a. U kunt het Infoblad ook verkrijgen bij de deelnemende galeries of kijk op www.kunstinvorden.nl

Wat is er te zien?

KunstZondagVorden staat voor een diversiteit aan hedendaagse professionele beeldende kunst en vormgeving en beeldende kunst uit het verleden met kwaliteit.

Het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst of wel het MAS Vorden wil de relatie die kunstenaars hadden en hebben met de Achterhoek behouden en onder de aandacht brengen.  Er worden nu kleuretsen geëxposeerd van Ank Spronk met het mysterieuze landschap en poezen als onderwerp. Wytske Boersbroek exposeert keramische objecten met de mens als inspiratiebron.

Marian Merk is schilder in de traditioneel ambachtelijke techniek van het hedendaags realisme. In haar atelier exposeert zij olieverfschilderijen met de thema’s stilleven, portret en landschap. Ook geeft zij les met deze onderwerpen als aandachtspunt. Tijdens de corona lockdown heeft zij het boek geschreven  “Schilderlessen voor thuis”. In dit boek beschrijft zij het maken van kleine stillevens, glas, bloemen, draperie en dieren.

 

In Galerie Agnes Raben treedt beeldend kunstenaar Christien Greven voor het eerst naar buiten met haar autonome werk. Onder de prachtige poëtische titel Zum Sehen geboren (Goethe)  siert de kunstenaar de galerieruimtes met haar bewerkte prenten, grafiek, klein geassembleerd ruimtelijk werk, kleine objecten, enkele grote houtskooltekeningen en één superkort stop motion filmpje met de beursberichten.

Christien Greven, 1960, is geboren en opgegroeid in Oss. Deed de opleiding Handvaardigheid en Textiel in Delft en Beeldhouwen aan de Willem de Koning Academie in Rotterdam. Veel verhuizingen in binnen- en buitenland volgden elkaar op. Een periode waarin zij voornamelijk werkte als docent in o.a. textiele werkvormen - fotografie – theatervormgeving.

Sinds enkele jaren woont zij in hartje Zutphen en concentreert zij zich full time op het maken van haar eigen werk. Inspiratie put zij uit het leven zelf, de natuur, literatuur, persoonlijke ervaringen, gebeurtenissen, gevonden voorwerpen etc..

Atelier Kunst van de Kleur van Aaf Renkema. Kunst maakt zichtbaar. Renkema probeert in haar zoektocht door de kleuren naar het licht, de zichtbare en onzichtbare wereld met elkaar te verbinden. Voor de bezoeker, die geraakt wordt door die kleuren en het licht, wordt het schilderij een beleving. Renkema maakt in haar schilderijen zichtbaar wat onzichtbaar is.

In het woonhuis van Meta van Arkel kunt u genieten van haar foto’s met het thema “De Schoonheid van het Verval”.

St. De Ezelstal heeft als missie het beheren en presenteren van haar collectie,  bestaande uit werk van kunstenaars uit de 20e eeuw uit de stroming Abstract Expressionisme, voor toekomstige generaties. Op dit moment bestaat de collectie uit werk van drie beeldend kunstenaars: kunstenaarsechtpaar Jan en Jetty Homan en beeldend kunstenaar Gradus Verhaaf. Nu is er in de expositieruimte (een van oorsprong oude ezelstal) een imponerende groepsexpositie van deze drie kunstenaars en uiteraard vindt u hier ook de prachtige recent verschenen biografie van Gradus Verhaaf..

Het atelier van schilder Riet Rexwinkel bevindt zich op een unieke cultureel erfgoed locatie en is een van haar inspiratiebronnen. Haar schilderijen ontstaan intuïtief, maar ook herinneringen vormen een uitgangspunt voor haar werken, die zich kenmerken door de gemengde technieken die zij toepast. Vaak maakt zij daarbij gebruik van verschillende papier- en verfsoorten.

Blikvangers In Beeld

In deze editie zijn er, naast het bijzondere werk op elke locatie, twee plekken waar KunstZondagVorden extra uw aandacht op wil vestigen.

Aan het noordelijkste puntje van Vorden exposeert Louky Scheltema in de galerie, de gangen van de voormalige Prinses Julianaschool 1913 te Vorden. In het atelier (voorheen lokaal 3) vindt u informatie over lessen en ziet u waar Louky op dit moment mee bezig is. Koffie, thee en een stuk taart staan klaar, parkeren aan het eind van de eigen weg van Wildenborchseweg 30. Een bezoek waard.

Atelier Dolm van beeldend kunstenaar Harry Wibier.                                          Kunstenaars zijn bewonderaars. Daarom hangt in atelier Dolm ook werk dat is geïnspireerd op de kunst van grote meesters. Een voorbeeld daarvan is ‘Leda en de zwaan’. Het origineel is van Leonardo da Vinci. Verder kun je in atelier Dolm onder andere kijken naar eigentijdse en eigenzinnige interpretaties van de kunst van Joan Miró, Gustav Klimt, Jan Mankes, Pablo Picasso en prehistorische grottekeningen. Welkom in atelier Dolm.

St.KunstInVorden

KunstZondagVorden is een van de projecten van de St.KunstInVorden. Deze stichting heeft als doel het organiseren, faciliteren en stimuleren van professionele kunst (alle kunstdisciplines) voor een breed publiek en specifieke doelgroepen. Kunst in de openbare ruimte maakt kunst voor iedereen bereikbaar en zorgt dat je er spontaan mee in aanraking komt. Kunst is essentieel voor zowel de ontwikkeling van het individu als voor de samenleving als geheel.

Daarom maakt voorzitter Willemijn Colenbrander u nogmaals graag attent op de kunst in de openbare ruimte van Vorden, zoals het bronzen beeld van de dichter Staring en het Rollend Paard in Vorden centrum voor de Dorpskerk; de Zaaddoos bij station Vorden, het kleurrijke glasobject “Rondom” op de Horsterkamp, het beeld Stoeiende Kleuters bij school De Hoge Voorde, de Bilders Folly en het monumentale houten object Raise the children op landgoed Hackfort.  Wandel door Vorden waar natuur, cultureel erfgoed en hedendaagse kunst samen komen. Meer informatie op de site van de gemeente Bronckhorst Kunstwacht Bronckhorst.

Laat je meenemen in de werelden van kunst uit verleden en heden.                   

KunstZondagVorden brengt u Kunst Dichterbij en leert u de beeldtaal.


KunstZondagVorden 13 maart 2022.

Gelukkig kunnen wij u laten weten dat KunstZondag Vorden van zondag 13 maart 2022 zal doorgaan! Voor meer informatie: <KLIK HIER>.

Voor 2022 zijn inmiddels de volgende data vastgelegd:

 • 12 juni 2022
 • 11 september 2022
 • 11 december 2022

KunstZondagVorden 12 december 2021 helaas geannuleerd!

Op 12 december a.s. zou de volgende KunstZondagVorden plaatsvinden (KunstZondagVorden vindt 4x per jaar plaats, iedere 2e zondag van de 3e maand), maar door de nieuwe coronamaatregelen heeft het bestuur van de Stichting KunstInVorden helaas moeten besluiten deze te annuleren.


KunstZondagVorden van 12 september 2021 gaat door!

Tot ons genoegen kunnen wij u laten weten dat kunstZondagVorden van 12 september 2021 zal doorgaan!!


1,5 mtr.afstand, maar Dichterbij Kunst

Op 12 september a.s. van 11.00 – 17.00 uur is er eindelijk weer KunstZondagVorden. Willemijn Colenbrander, kunst- en cultuuradviseur en projectleider KZV nodigt iedereen van harte uit zich op deze kunstroute in Vorden-centrum en buitengebied te laten verrassen door beeldende kunst en vormgeving uit heden en verleden op bijzondere locaties. Neem de tijd om de kunstwerken nauwkeurig te bekijken, te ervaren én te beleven, kom Dichterbij KUNST en ga, weliswaar op gepaste afstand, in gesprek met de aanwezige kunstenaars, die u graag vertellen over hun zoektocht van inspiratie naar creatie.

Ook tijdens KunstZondagVorden staan Gezondheid en Veiligheid van onze bezoekers voorop. Houdt dus onderling de 1,5 meter Afstand, maar kom Dichterbij KUNST


De volgende galeries, ateliers en museum openen voor u hun deuren en zijn – zoals altijd – herkenbaar aan de KZV-vlag.                               

 • Museum Achterhoekse Schilderkunst
 • Atelier Marian Merk
 • Atelier Dolm (Harry Wibier)
 • Galerie Agnes Raben                                                                       
 • Atelier Kunst van de Kleur (Aaf Renkema)
 • Meta van Arkel
 • De Ezelstal
 • Riet Rexwinkel

 

Infoblad

Het KZV-Infoblad bevat een routebeschrijving naar de deelnemende locaties, plus een beschrijving van het werk. Vanaf heden gratis af te halen bij VVV Vorden, Dorpsstraat 12a. U kunt het Infoblad ook verkrijgen bij de deelnemende galeries of kijk op www.kunstinvorden.nl


Wat is er te zien?

KunstZondagVorden staat voor een diversiteit aan hedendaagse professionele beeldende kunst en vormgeving en beeldende kunst uit het verleden met kwaliteit.


MAS Vorden

Het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst of wel het MAS Vorden wil de relatie die kunstenaars hadden en hebben met de Achterhoek behouden en onder de aandacht brengen. Zij presenteert nu een tentoonstelling met werken van Hubert van Hille (1903 – 1983). Aanvankelijk studeerde hij rechten en ging later naar de kunstacademie, aangespoord door H.P. Bremmer (1871 – 1956). Hij groeide tot een pointillist uit. Zijn onderwerpen vond hij in en om het huis, omdat hij nogal aan huis gebonden was


Atelier en Schildersschool Marian Berk.

Atelier en Schilderschool Marian Merk maakt schilderijen in de traditioneel ambachtelijke schilderkunst in olieverf. Haar thema’s zijn stillevens, portret/model of landschap.       Door de lessen van Phillip Kouwen op de A.K.I. in Enschede kreeg zij de kans zich te bekwamen in de klassieke opleiding in tekenen en aquarelleren. Na de academie heeft ze nog 15 jaar de lessen gevolgd van Cornelis le Mair die haar de ambachtelijke techniek van de schilderkunst in olieverf bijbracht.


Atelier Kunst van de Kleur van Aaf Renkema.

Kunst maakt zichtbaar. Renkema probeert in haar zoektocht door de kleuren naar het licht, de zichtbare en onzichtbare wereld met elkaar te verbinden. Voor de bezoeker, die geraakt wordt door die kleuren en het licht, wordt het schilderij een beleving. Renkema maakt in haar schilderijen zichtbaar wat onzichtbaar is.

In het woonhuis van Meta van Arkel kunt u genieten van haar foto’s met het thema “De Schoonheid van het Verval”.


Atelier Riet Rexwinkel.

Het atelier van schilder Riet Rexwinkel bevindt zich op een unieke cultureel erfgoed locatie en is een van haar inspiratiebronnen. Haar schilderijen ontstaan intuïtief, maar ook herinneringen vormen een uitgangspunt voor haar werken, die zich kenmerken door de gemengde technieken die zij toepast. Vaak maakt zij daarbij gebruik van verschillende papier- en verfsoorten.


Blikvangers In Beeld

Deze editie zijn er, naast het bijzondere werk op elke locatie, drie plekken waar KunstZondagVorden uw aandacht op wil vestigen.


Atelier Dolm (nieuwe KZV-deelnemer)                                                                     Harry Wibier is sinds zijn bezoek aan Valthe vooral gepassioneerd door de steentijd. Vandaar de naam Atelier Dolm, een afgeleide van het woord ‘dolmen’. Een dolmen is een Frans of Brits hunebed. Zijn atelier is een plek waar oeroude magie zich uit in moderne kunst. Vormen, structuur en spiritualiteit van rotstekeningen, hunebedden en steencirkels staan er aan de basis van tal van hedendaagse interpretaties.


De Ezelstal                                                                                                          Stichting De Ezelstal heeft als missie het beheren en presenteren van haar collectie,  bestaande uit werk van kunstenaars uit de 20e eeuw uit de stroming Abstract Expressionisme, voor toekomstige generaties. Op dit moment bestaat de collectie uit werk van drie beeldend kunstenaars: kunstenaarsechtpaar Jan en Jetty Homan en beeldend kunstenaar Gradus Verhaaf. Nu is er in de expositieruimte (een van oorsprong oude ezelstal) een imponerende solo-expositie van Gradus Verhaaf, een begenadigd kunstenaar die je meeneemt in een wereld om weg te dromen met zijn prachtige monumentale schilderijen en zijn uitgebreide collectie grafiek die getuigt van zijn uitgesproken voorliefde voor tekenen. Recent verscheen over hem een prachtige biografie.


Galerie Agnes Raben                                                                                                  In Galerie Agnes Raben zijn momenteel vier beknopte solopresentaties te zien. De beeldend kunstenaars exposeren recent werk.

Mark Kramer toont puntstructuren in papier die ontstaan zijn door boorperforaties. Zijn werk ontstaat vanuit een fascinatie voor het begrip leegte, sporen in de leegte en lagen. ”Met het perforeren verdwijnen en verschijnen lagen. Daar schoonheid in te zoeken en te ontdekken is mijn drijfveer”.

Anne Rose Regenboog beperkt zich tot het maken van kubussen. Altijd weet de kunstenaar binnen 20x20x20cm een nieuwe wereld te creëren.  De belichting zorgt voor een bijzonder veranderlijk kijkspel.

Uitvinder Leo Cahn presenteert zijn nieuwste serie grasvaasjes en verruimt onze blik op gras.

Het werk van Karin Kortenhorst is gemaakt van metaaldraad zoals staal, - zilver-, koper en aluminiumdraad. Dit materiaal walst, hamert, haakt en wikkelt ze op zo’n manier dat er transparante volumes ontstaan.

Het begrip grens speelt in haar werk een belangrijke rol.


Stichting KunstInVorden

KunstZondagVorden is een van de projecten van de St.KunstInVorden. Deze stichting heeft als doel het organiseren, faciliteren en stimuleren van professionele kunst (alle kunstdisciplines) voor een breed publiek en specifieke doelgroepen. Kunst in de openbare ruimte maakt kunst voor iedereen bereikbaar en zorgt dat je er spontaan mee in aanraking komt. Kunst is essentieel voor zowel de ontwikkeling van het individu als voor de samenleving als geheel.

Daarom maakt voorzitter Willemijn Colenbrander u nogmaals graag attent op de kunst in de openbare ruimte van Vorden, zoals het bronzen beeld van de dichter Staring en het Rollend Paard in Vorden centrum voor de Dorpskerk; de Zaaddoos bij station Vorden, het kleurrijke glasobject “Rondom” op de Horsterkamp, het beeld Stoeiende Kleuters bij school De Hoge Voorde en het monumentale houten object Raise the children op landgoed Hackfort.  Meer informatie op de site van de gemeente Bronckhorst Kunstwacht Bronckhorst. En ook het Bildersproject, een bijzondere wandeling tussen de kastelen Vorden en Hackfort, voert u langs plekken waar in de 19e eeuw (van 1868 tot 1879) de romantische landschapschilder Johannes Warnardus Bilders zijn studies maakte en op markante plekken staan een aantal Info-objecten van de Vordense kunstenaar Floris  Brasser waar met  behulp van QR-codes wordt verwezen naar de originele schilderijen en tekeningen van Bilders. Eind september wordt dit project afgesloten met de plaatsing van de Bilders Folly, een initiatief van de St.KIV, een compositie van een vijftal geschakelde, verticale elementen, een hommage aan de schilder Bilders van beeldend kunstenaar Floris Brasser. Dé wandeling waar natuur, cultureel erfgoed en hedendaagse kunst samen komen. Zie www.bilderspad.nl

Laat je meenemen in de werelden van kunst uit verleden en heden.                   


KunstZondagVorden brengt u Kunst Dichterbij.

Het infoblad en de bijbehorende kaart vinden op de pagina "ACTUEEL"  van deze website.

Omslag biografie Gradus Verhaaf

Werk van Meta van Arkel

Mark Kramer, 2019, Atlas van G. Prop(1954)

KunsyZondagVorden 13 december 2020 helaas geannuleerd!

Op 13 december a.s. zou de volgende KunstZondagVorden plaatsvinden(KunstZondagVorden vindt 4x per jaar plaats, iedere 2e zondag van de 3e maand) maar door de corona-maatregelen en het verbod op Evenementen heeft het bestuur van de St.KunstInVorden helaas moeten besluiten KunstZondagVorden te annuleren.


Wel nodigt Will(emijn) Colenbrander, kunst- en cultuureducator en voorzitter van de St.KunstInVorden, iedereen graag weer van harte uit om zeker in deze verwarrende en voor velen een verdrietige, eenzame periode te genieten van Kunst in de openbare ruimte. Neem de tijd, sta eens wat langer stil bij een beeld en bekijk het met aandacht. Wat is er allemaal te zien? Laat de beeldtaal het verhaal vertellen. Probeer niet meteen een mening/oordeel te hebben over het beeld, maar ervaar en beleef het. Meer informatie over de beelden vindt u op de website van de gemeente Bronckhorst Kunstwacht Bronckhorst.

Graag brengt de St.KunstInVorden ook het Bilderspad, geopend in juli 2019 toen ook het boek Zomers in Vorden verscheen, onder uw aandacht. Deze wandeling voert langs plekken waar de 19e eeuwse romantische landschapschilder Johannes Warnardus Bilders zijn studies maakte. De destijds bekende kunstenaar bracht van 1868 tot 1879 de zomers door in Vorden. Hij maakte er volgens kenners zijn beste werk.


Vordens beeldend kunstenaar Floris Brasser werd door de Bilders werkgroep gevraagd een aantal Info-objecten te ontwerpen en te maken. Deze houten objecten staan nu op markante plekken langs de route waar met behulp van QR-codes wordt verwezen naar de originele schilderijen en tekeningen die Bilders maakte op die plek of in de buurt ervan. De wandeling is bewegwijzerd, heeft een lengte van 16 km. en loopt van kasteel Vorden naar kasteel Hackfort.

Laat je meenemen in de werelden van kunst uit verleden en heden, want Kunst is essentieel voor zowel de ontwikkeling van het individu als voor de samenleving als geheel, dat blijkt wel weer in deze bizarre coronatijd.